Ziua internationala a copiilor disparuti

Astăzi, 25 mai, la sediul Inspectoratului General al Poliției Române, a avut loc un briefing de presă, cu ocazia Zilei Copiilor Dispăruți.

Prevenirea şi soluţionarea cu operativitate a cazurilor privind dispariţiile de copii reprezintă o prioritate pentru Poliţia Română.

La data de 1 ianuarie 2017, se aflau în evidență 313 minori dispăruți, dintre care 110 nu sunt la prima dispariție, având multiple plecări voluntare.

În urma activităților desfășurate de polițiști, la data de 31 martie 2017, rămăseseră în evidență 271 de minori dispăruți.

Majoritatea cazurilor rămase în lucru sunt mai vechi de 10 ani, când activitatea de căutare nu se realiza în mod unitar.

Dispariţia unui copil în condiţii alarmante impune, cu necesitate, acţiuni rapide, profesioniste şi eficiente ale poliţiei, în cadrul unui parteneriat cât mai larg cu societatea civilă şi cu toţi factorii disponibili să contribuie la prevenirea producerii unor drame.

Astfel, în urma activităților desfășurate de polițiști, au existat situații în care polițiștii au reușit găsirea persoanelor după 24 de ani de la dispariție, unele dintre aceste fiind găsite pe teritoriul altor state (Italia, Austria, Turcia, Spania).

Pentru depistarea lor, polițiștii au folosit toate tehnicile de investigații disponibile, inclusiv îmbătrânirea facială digitală, în cazurile în care a fost posibil.

Îmbătrânirea facială digitală se aplică în cauzele dispariţiilor de minori ori în cazul celor care se sustrag urmăririi penale, urmărindu-se anticipativ evoluţia în timp a fizionomiei acestora şi creând astfel posibilitatea depistării şi identificării lor.

Importanța acestei activități se reflectă, în primul rând, în faptul că readuce şi menţine în atenţie cazul, ţinând seama de faptul că primele verificări şi investigații s-au făcut cu mult timp în urmă, la data sesizării dispariției celui în cauză.

Îmbătrânirea facială digitală se realizează pe baza fotografiilor de referință atât ale părinților biologici ai celui dispărut, cât şi ale fraţilor ori bunicilor acestuia. Pentru aceasta se utilizează un catalog electronic ce cuprinde elemente faciale digitale de referință.

În România, singurul artist criminalist certificat I.A.I. ,,Asociația Internațională a Identificărilor” este un poliţist.

Astfel, la sediul I.G.P.R., în prezenţa poliţiştilor, a avut loc regăsirea dintre o mamă şi fiul său, dispărut în urmă cu 18 ani. Venită din Italia, mama a mărturisit în faţa celor prezenţi, că nu a încetat niciodată să spere că-şi va regăsi fiul şi-şi va reuni familia.

La sediul I.G.P.R., a avut loc regăsirea dintre o tânără dispărută în urmă cu 20 de ani şi familia sa. “Nu speram că este posibil să-mi întâlnesc familia! Sunt fericită şi vă mulţumesc pentru tot ajutorul dat!” au fost cuvintele femeii adresate poliţiştilor în momentul în care şi-a revăzut tatăl şi sora.

În localitatea Tândava, judeţul Giurgiu, la sediul unui Centru pilot de incluziune socială, în prezenţa poliţiştilor, a avut loc regăsirea dintre o mamă şi fiul său, dispărut în urmă cu 24 ani.

Conform unui studiu realizat de Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității – I.G.P.R., au fost identificați următorii factori ce influenţează decizia minorului de a pleca de acasă şi/sau refuzul întoarcerii la domiciliu:

 • Neglijarea minorului;
 • Conflictele în familie;
 •  Abuzurile asupra minorului;
 •  Consumul de alcool;
 • Starea materială precară, ce determină neglijarea funcţiei educative a familiei şi plasarea ei la periferia preocupărilor faţă de copii;
 • Lipsa unei comunicări corespunzătoare, reale, autentice cu părinţii;
 • Nesupravegherea de părinţi, aparţinătorii legali ori factorii responsabili din unităţile de ocrotire;
 • Lăsarea copiilor în grija bunicilor sau a altor rude, părinţii sau aparţinătorii legali fiind plecaţi la muncă în străinătate;
 • Abandonul şcolar sau acumularea de absenţe şi rezultate negative la şcoală;
 • Anturajul negativ;
 • Spiritul de aventură, libertinajul, vagabondajul.

RECOMANDĂRI PREVENTIVE

PENTRU PĂRINŢI:

Pentru a evita dispariţia copilului dumneavoastră:

Supravegheaţi-vă în permanenţă copilul, la joacă, atunci când vă aflaţi la cumpărături şi în zonele aglomerate! Câteva clipe de neatenţie sunt suficiente ca acesta să dispară sau să se accidenteze.

Învăţaţi-l că are voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă!

Explicaţi-i, pe înţelesul său, cu exemple concrete, că nu este bine să intre în vorbă cu persoane străine şi nici să accepte de la acestea diverse obiecte sau promisiuni! În niciun caz nu trebuie să se urce în maşinile necunoscuţilor sau să îi însoţească pe aceştia, indiferent de pretext.

În concedii, acordaţi o atenţie sporită supravegherii copilului dumneavoastră! Aglomeraţia şi mediul străin reprezintă factori de risc care pot favoriza pierderea acestuia.

Nu-l trimiteţi singur la cumpărături, mai ales în locurile pe care nu le cunoaşte!

Asiguraţi-vă că ştie numele şi numărul de telefon al părinţilor, precum şi adresa la care locuieşte!

Învăţaţi-l că, dacă se pierde de dumneavoastră, trebuie să rămână în zona unde v-a văzut ultima dată şi să apeleze la un poliţist sau la un adult însoţit de un copil!

În cazul dispariţiei copilului, alertaţi imediat Poliţia la numărul de telefon 112 sau sunaţi la  numărul 116.000.

În cazul în care copilul dumneavoastră a dispărut:

Verificaţi la rude şi prietenii apropiaţi dacă copilul nu se află la aceştia!

Anunţaţi în cel mai scurt timp Poliţia! Sesizarea dispariţiei unui copil se poate face prin apel la numărul de urgenţă 112, prin sesizare directă la sediul unităţii de poliţie sau prin sesizarea verbală a unei patrule din teren.

Păstraţi-vă calmul! Chiar dacă vă aflaţi într-o stare de emoţie puternică, este foarte important să vă stăpâniţi, pentru a oferi poliţiştilor toate detaliile ce îi pot ajuta să vă găsească copilul în cel mai scurt timp.

Trebuie să fiţi în măsură să furnizaţi anchetatorilor:

– descrierea semnalmentelor şi a semnelor particulare;

– câteva fotografii recente ale copilului;

– o înregistrare audio-vizuală, dacă dispuneţi de aşa ceva;

– descrierea obiectelor de vestimentaţie cu care era îmbrăcat la momentul dispariţiei, precum şi a obiectelor pe care le avea asupra sa;

– împrejurările în care a dispărut;

– profilul său psihic şi moral, starea de sănătate;

– o listă cuprinzând persoanele din anturajul său, locuri pe care obişnuia să le frecventeze;

– datele de contact ale adulţilor apropiaţi (bunici, unchi, mătuşi, vecini);

– în general, orice informaţie care vi se pare de interes pentru poliţişti (riscul de a fi fost luat de un membru al familiei, certuri recente, antecedente de părăsire a domiciliului, dispariţia unor obiecte personale din camera sa).

RECOMANDĂRI PENTRU COPII:

Pentru a nu vă pierde de părinţi:

Nu vă îndepărtaţi de părinţi atunci când vă aflaţi în oraş, la cumpărături sau pe stradă, în vacanţe!

Nu intraţi în vorbă cu persoane necunoscute şi nu răspundeţi invitaţiei acestora de a le însoţi, indiferent ce vă spun acestea! Nu vă lăsaţi intimidaţi de ameninţări sau impresionaţi de promisiunile acestora – atunci când sunteţi acostaţi de asemenea persoane, îndepărtaţi-vă de acestea şi apelaţi la cineva cunoscut!

Dacă vă pierdeţi de părinţi, rămâneţi în zona în care i-aţi văzut ultima dată şi apelaţi la sprijinul unui adult (preferabil de la o instituţie, un magazin etc.)! Dacă vedeţi un poliţist în zonă, adresaţi-vă acestuia!

Leave a Reply

Doriti sa va inscrieti in patronat?
Pasi de urmat, conditii si beneficii