Proiect de Ordonanta : Pentru fiecare salariat “la negru”, angajatorii vor primi amenzi de 20.000 de lei

Printr-un proiect de ordonanță de urgență, adoptat în ședința de vineri, Guvernul Tudose a modificat Codul Muncii (Legea nr. 53/2003). Munca la negru nu va mai fi considerată infracțiune, în schimb apar noi obligații pentru angajatori, se înăspresc amenzile și se introduce posibilitatea sistării activității respectivului angajator.

Draft-ul ordonanței de urgență prevede abrogarea art. 264 alin. 4, care spune că primirea la muncă a mai mult de cinci persoane, indiferent de cetățenia acestora, fără încheierea unui contract individual de muncă reprezintă „infracțiune și se sancționează cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

Ordonanța introduce, în schimb, noi obligații pentru angajatori.

Una dintre ele: „Angajatorul are obligația de a ține la locul de muncă evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orei de începere și a celei de sfârșit a programului de lucru, și de a supune controlului inspectorilor de muncă această evidență, ori de câte ori se solicită acest lucru”.

Ordonanța modifică substanțial și capitolul contravențiilor.

În primul rând, stabilește la nivelul maxim amenzile pentru angajatorii care nu încheie contracte individuale de muncă. În forma actuală, Codul Muncii spune că se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru fiecare persoană identificată, „primirea la muncă a până la cinci persoane fără încheierea unui contract individual de muncă”. În forma Guvernului Tudose, același alineat (art. 260 alin. 1 lit. e) va suna astfel: „primirea la muncă a unei persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, potrivit art. 16 alin. (1) lit. a), cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată”.

Proiectul de ordonanță introduce și trei noi contravenții:
– primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității – amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată;
– primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat – amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată;
– primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial – amendă de 10.000 lei pentru fiecare persoană identificată.

Ordonanța mai introduce posibilitatea ca angajatorul-contravenient să plătească jumătate din amendă în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia.

Detalii
Sursa stire:
digi24.ro
Sursa foto:
PSS.

Leave a Reply

Doriti sa va inscrieti in patronat?
Pasi de urmat, conditii si beneficii