OG 4 / 2017 : cresterea contributiilor sociale pentru angajatii part-time

De la 1 august, cresc contributiile de asigurari sociale pentru angajatii part-time! Angajatorii vor trebui sa achite CAS si CASS la nivelul salariului minim brut, chiar si pentru angajatii part-time.
Masura este una intens dezbatuta. Pe de-o parte, Guvernul sustine ca este nevoie de aceasta masura pentru a descuraja angajatorii sa mai incheie contracte cu norma partiala, pentru a plati Statului taxe mai mici. Pe de alta parte, angajatorii o considera injusta. – contabilul.ro

OG 4/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal – modifică modul în care este stabilită baza de calcul pentru contribuția la asigurările sociale – pensii, respectiv baza de calcul pentru contribuția la asigurările sociale de sănătate datorate de angajator pentru veniturile de natură salarială sau asimilate veniturilor salariale in cazul contractelor cu timp partial de lucru.

Ca si regulă generală, baza de calcul pentru asigurările sociale – pensii, pentru asigurările sociale de sănătate este venitul brut salarial realizat lunar de salariați. Prin excepție de la această regulă, dacă venitul brut lunar este realizat printr-un contract de muncă cu timp parțial, iar venitul este mai mic decât salariul minim pe economie sau dacă venitul lunar este mai mic decât salariul minim pe economie (in prezent 1450 lei), chiar dacă este în baza unui contract de muncă cu normă întreagă, baza de calcul pentru asigurările sociale – pensii si sănătate, se recalculează la nivelul salariului minim brut garantat în plată.

Fac excepție cazurile în care salariatul se află întruna dintre următoarele situații:

  • este elev sau student în vârstă de până la 26 ani;
  • urmează o formă de ucenicie;
  • este pensionar si beneficiază de pensii din sistemul public de pensii;
  • persoana fizică realizează venituri din salarii având mai multe contracte de muncă cu timp parțial sau întreg, iar valoarea cumulată a veniturilor din salarii depăseste salariul minim pe economie;
  • persoanele cu dizabilități.
Detalii
Sursa stire:
cdi.com.ro
Sursa foto:
digi24.ro

Leave a Reply

Doriti sa va inscrieti in patronat?
Pasi de urmat, conditii si beneficii