Mesajul președintelui la final de an

Stimate Doamne,

Stimați Domni,

Dragi Colegi

 

Ne mai despart câteva zile de începutul unui Nou An, moment de liniște sufletească, bucurie și sărbătoare în mijlocul celor dragi nouă! Este însă și un moment de analiză a împlinirilor sau a neîmplinirilor, de revizuire și reevaluare a planurilor pentru anii ce urmează.

 

Se încheie un an care sper cu toată sinceritatea să fi fost cu realizări pentru toți, chiar dacă contextul în care ne-am aflat nu a fost unul favorabil unor afaceri prospere. Crizele succesive, la nivel global -sociale, politice, pandemice, culminând cu războiul de la granița noastră- nu aveau cum să nu aibă impact asupra bunei derulări a vieții și implicit a afacerilor. Chiar dacă serviciile de securitate privată, aparent, nu au avut de suferit, crescând chiar nevoia acestora, presiunea socială și economică asupra clienților noștri s-a răsfrânt și asupra companiilor de securitate, aceștia nemaifiind dispuși la eforturi financiare care să asigure prestarea unor servicii de calitate, obligând astfel la preluarea a o parte din aceste eforturi. Suplimentar, specific ultimilor ani pentru România, criza acută de forță de muncă și în special a celei calificate, amplifică eforturile companiilor în a asigura servicii de calitate. Mediul concurențial încă aflat într-o zonă neloială uneori, face ca o bună derulare a afacerilor în domeniul nostru să fie dificilă. Lipsa unor standarde clare și existența unei legislații neadaptate unor soluții moderne și implicit nevoilor, conjug la perpetuarea unei piețe cu mari carențe.

 

Anul care urmează, deși ni-l dorim firesc a fi mai bun, nu începe sub auspicii pozitive. Crizele deja anunțate, cea energetică și cea economică, va împinge probabil spre alte măsuri austere. Creșterea salariului minim pe economie cu un procent important, timpul foarte scurt în care este necesar a fi adaptat tariful la nivelul acestui nou cost, va fi o povară suplimentară, atât pentru compania de securitate privată, cât și pentru clienții acesteia. Unele companii probabil nu vor reuși să obțină aceste majorări și vor fi forțate spre a utiliza metode mai puțin ortodoxe, pentru a supraviețui. Aceste fenomene nu sunt benefice pieței de securitate, iar Patronatul s-a declarat ferm împotriva acestor practici și a celor care le utilizează!

 

Din ce în ce mai multe companii de securitate se îndreaptă spre soluții tehnice, însă prea puține înțeleg și urmăresc realizarea unei balanțe între factorul uman și sistemele de securitate. Unii promovează ideea dispariției serviciilor de pază, securitatea urmând a se realiza doar prin soluții tehnice, ceea ce este fals -dar este o opinie strict personală! În schimb, sunt de părere că se va accentua nevoia de personal specializat care să completeze soluția tehnică, și cred că pentru această etapă trebuie să punem accent pe dezvoltarea standardelor ocupaționale și implicit pe pregătirea și calificarea personalului.

 

Orice domeniu de afaceri trebuie să aibă un mediu legislativ optim pentru a se dezvolta, și, după cum am arătat mai sus, legislația în domeniul nostru este departe de a asigura un suport optim. Mai mult, la sfârșitul acestui an ne-a parvenit un draft al unei propuneri de modificare a legii 333/2003 inițiate de MAI, asupra căreia ni s-a solicitat opinia -mai mult formal din păcate- Patronatul făcând eforturi de a obține o perioadă rezonabilă de a o amenda și o dezbatere deschisă asupra ei. Din nefericire, cu această ocazie, am constatat că oamenii se schimbă, dar metehnele rămân, existând în continuare o mare rigiditate a colaborării instituțiilor de stat cu mediul privat. Am făcut efortul ca într-un timp foarte scurt acest draft să parvină tuturor companiilor din domeniu -membre sau nu a Patronatului- și am primit opinii sau propuneri pe care am căutat să le uniformizăm și să le transmitem MAI. Studiind această propunere, am constatat – atât eu cât și o parte dintre Dvs- că această propunere nu rezolvă problemele existente, nu se armonizează cu legislația europeană, nu asigură noi condiții propice dezvoltării pieței și a companiilor, ci, mai mult, vrea să introducă elemente de-a dreptul periculoase pentru un mediu corect de afaceri, unele fiind -și-mi asum personal opinia- special concepute pentru a favoriza dezvoltarea unei categorii profesionale în dauna intereselor companiilor specializate de pază și securitate privată. Din acest motiv, Patronatul și-a asumat un mandat prin care să utilizeze toate pârghiile oferite de lege și necesare pentru ca această propunere să nu se adopte ca lege în forma propusă.

 

În încheiere, doresc să asigur că Patronatul prin conducerea sa, Președinte și Consiliul Director, și-a asumat rolul de reprezentant al antreprenorilor din industria de securitate privată, că va promova în continuare valorile și standardele cele mai înalte a fi practicate de către membrii săi, că va utiliza toate drepturile oferite de lege ca interesele acestora să fie reprezentate în relația cu autoritățile statului. Suntem într-o perioadă de reconstrucție, o perioadă de recăpătare a încrederii antreprenorilor în necesitatea aderării companiilor lor la Patronat, și, dialogul cu Domniile voastre, cu alți reprezentanți, iar creșterea lună de lună a numărului celor care solicită intrarea în Patronat, nu poate decât să ne motiveze și, totodată, să ne responsabilizeze și mai mult!

 

Cu această ocazie, vă rog să-mi permiteți a vă ura, în nume personal și în numele colegilor din Consiliul Director, Sărbători cu liniște și bucurie alături de familie și de cei dragi și un AN NOU prosper și fericit!

 

 

 



Leave a Reply