"MEMBRUL" reprezintă orice persoană fizică sau entitate juridică care a fost admisă în Patronat, indiferent de calitatea acesteia -cu drepturi depline, afiliat, susținător sau de onoare- a asociaților acestora, colaboratorilor și a angajaților săi.
Membrii trebuie să conștientizeze onoarea acestui statut și să participe activ la toate demersurile Patronatului de realizare a unui climat sănătos, profesional și calitativ, în beneficiul societății, al clienților, al angajaților și al acționarilor din piața de servicii de securitate.
Membrii Patronatului Serviciilor de Securitate ar trebui să dezvolte și să integreze un set de politici în regulamentele interne proprii având la bază principiile prezentului COD.
SECURITATEA reprezintă o necesitate a societății moderne, acoperind o gamă din ce în ce mai variată de riscuri, motiv pentru care avem obligația morală și profesională de a ne aduce aportul direct și concret la dezvoltarea acesteia.
Acest COD a fost adoptat prin vot al membrilor în ședința Adunării Generale din data de 27.07.2023, București și intră în vigoare începând cu 01.08.2023.
II. MEMBRII își vor trata furnizorii și alți parteneri de afaceri în conformitate cu principiile bunei-credințe și ale echitabilității.
III. MEMBRII vor trata pe toți ceilalți membri ai Patronatului în mod echitabil, aducându-și aportul permanent la dezvoltarea unui climat concurențial sănătos.
IV. MEMBRII trebuie să respecte cerințele legale referitoare la condițiile de muncă, de asigurare a tuturor măsurilor de sănătate și protecție a muncii pentru personalul subordonat.
V. MEMBRII trebuie să acționeze permanent în concordanță cu principiile egalității de șanse, să respecte demnitatea angajaților și să arate empatie față de nevoile acestora, să interzică practicarea oricăror forme de discriminare.
VI. MEMBRII trebuie să aplice standarde și politici clare de recrutare, să asigure pregătirea profesională adecvată atribuțiilor, să stabilească obiective măsurabile și să evalueze activitatea angajaților în conformitate cu acestea.
VII. MEMBRII trebuie să asigure plata corectă și la timp a salariilor, să respecte cel puțin acordarea salariului minim garantat, să le calculeze în conformitate cu legislația muncii, să asigure transparența și informarea corectă a salariaților asupra tuturor aspectelor legate de relația de muncă, contribuind activ la eradicarea muncii la negru.
VIII. MEMBRII vor trata informațiile confidențiale și proprietare ale clienților într-o manieră confidențială și le vor proteja de dezvăluirea necorespunzătoare și utilizarea lor abuzivă.
IX. MEMBRII trebuie să promoveze în permanență principiile, obiectivele, acțiunile și activitățile Patronatului, contribuind activ la dezvoltarea acestuia.
X. MEMBRII trebuie să conștientizeze rolul lor în comunitatea profesională și să depună toate eforturile de implementare a celor mai bune standarde și politici, sprijinind eforturile Patronatului în acest sens.
XII. MEMBRII trebuie să contribuie prin activitatea lor, folosind toate formele de promovare, la o imagine pozitivă a serviciilor de securitate privată.
XII. MEMBRII trebuie să refuze fără echivoc implicarea în derularea unor activități ilegale și să raporteze autorităților orice informații de natură a le stopa.
XIII. MEMBRII trebuie să se asigure în permanență că activitățile derulate nu aduc atingere mediului înconjurător și că respectă legislația în domeniu.